
Türkiye’de Enerji ve Özelde Yenilenebilir Enerji
Türkiye Elektrik Enerjisi Üretim İstatistikleri incelendiğinde, 2020 yılı Ağustos ayı sonu toplam elektrik enerjisi üretimi 198.987 GWh, toplam elektrik enerjisi kurulu güç ise 92.889 MW olarak gözükmektedir.
Kurulu güç verileri yüzdelik olarak 2019 verileri ile kıyaslandığında, verilerdeki değişimin çok az olduğu görülüyor. Ayrıca kurulu güçlerin 2020 Ağustos sonu kaynak bazında ilk beş sıralaması şu şekilde karşımıza çıkıyor: Hidrolik %32,04, doğal gaz %27,57, yenilenebilir (jeotermal, rüzgar, güneş ve atık ve çöp) %18,21, linyit %10,87 ve ithal kömür %9,65.
Güneş enerjisinin 2020 Yılı Ağustos ayı sonu itibariyle üretilen toplam elektrik enerjisi içindeki payı %4,11 olurken, kurulu gücün toplam elektrik enerjisi içindeki payı %6,71 şeklinde.
Diğer taraftan Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi Kasım 2020 verileri ise aşağıdaki şekilde yer almaktadır. Görüldüğü üzere en önemli kaynaklar doğalgaz çevrim santralleri ve baraj-HES’leri olarak göze çarpmaktadır. Bu istatistiklere göre lisansız yenilenebilir enerji santrallerinde güneş enerjisi santrallerinin büyük bir üstünlüğü vardır.

Kurulu gücün kaynaklara göre değişimi izlendiğinde, özellikle 2010 yılından sonra yenilenebilir enerjide yatırımların ve üretimin ivme kazandığı ve önemli bir pay almaya başladığı görülebilir.

Bütün bu istatistikler ve araştırmalar dünyada enerji üretme anlayışının yenilenebilir enerjiye doğru kaydığını göstermektedir. Türkiye’de de bu durum farklı değildir. Hükümetler devlet politikası gereği enerji üretimini desteklemekte, özelde yenilenebilir enerji üretimine önem arz etmektedirler.